Så kan du designa ditt glaskakel

Fördelen med glaskakel är inte bara att de är enkla att torka av och hålla rena, du kan även välja på olika designs och göra det mer personligt. På denna sida kan du läsa om olika sorters glas som du kan välja när du ska designa ditt glaskakel.

Välj bland dessa sorter

Inte nog med att du kan välja att ha en tapet eller bild bakom ditt glaskakel, du kan även välja mellan olika material och färg på glasen. Vi vet att det kan vara svårt att förstå skillnaderna på de olika materialen, därför har vi sammanställt de allra vanligaste typerna här nedan.

Härdat glas

Det finns många fördelar med härdat glas. Det är bland annat ett material som är extra tåligt mot exempelvis värme, repor och annat som kan skada glaset. I jämförelse med ett vanligt glasmaterial så är ett härdat glas ca fem gånger starkare. Ett härdat glas på en glaspanel passar utmärkt då den ofta utsätts för just värme eller att den riskerar repor av närliggande saker. Om du beställer glaskakel i härdat glas kan du oftast välja om du vill ha den helt i klarglas eller i en vald kulör.

Lackat glas

Lackat glas är ett material som sätter färg på din glaspanel, då det är ett sorts glas som inte är genomskinligt. Med hjälp av lackat glas kan du anpassa ditt glaskakel till resterande färger i rummet och utefter den stil och smak du har. De som är vanligast är svart eller vitt glaskakel. När du väljer en färg får du ofta välja om de lackade glaset ska ha en matt eller blank yta. En vanligt sorts lackat glas är Planilaque, som är anpassat för inomhusglas som t.ex. glaspaneler, stänkskydd och annan inredning.

Klarglas

Klarglas är den typ av glas som vi vanligtvis kallar för ”genomskinligt glas” eller ”vanligt glas”. Det är ett material som kan användas till mycket, allt från fönster till glaspaneler. Fördelarna med klarglas är att de är väldigt enkla, stilrena och oftast lite lägre i pris i jämförelse med härdat och lackat glas. Nackdelarna med klarglas är att vatten och fläckar synd tydligt på ytan och det kan vara svårt att få ytan helt ren utan ränder efteråt.

Glaskakel med eget motiv

Glaskakel med eget motiv kallas även för fotokakel eller glaspanel med print. Det är en snygg detalj som gör glaspanelen och hela rummet mer personlig och unikt. När du ska välja motiv kan du välja bland olika tapeter och prints. Eller varför inte en familjebild eller det där favoritkortet från semestern? Om du ska montera denna typ av glaspanel bör du ta hjälp av företaget du beställde, ifrån eftersom det kräver lite mer arbete och erfarenhet.

Hitta återförsäljare av glaspaneler

Känner du att du blivit klokare kring val av glas och vill läsa mer om återförsäljare? Vi har listat återförsäljare av glaspaneler online och i butik, så du enkelt ska kunna göra ditt köp.

Återförsäljare av glaspaneler